Kántori tevékenység
 

2009 - BZSH Bethlen téri Statusquo Ante Körzet, Budapest, HU

2008 - 2009  Komáromi Zsidó Hitközség, Komarno, SK

2001 - 2006 Győri Zsidó Hitközség, Győr, HU

 

Koncertek és Vendégkántori szereplések:

2009: Los Angeles, New York, Budapest, Debrecen 

2010: Budapest, New York, Győr 

2011: Paris, Manchester, London, Győr

2012: Duisburg, Győr, Manchester

 

Tanulmányi hátteremnek és további kötődési szempontok miatt az általam "alkalmazott" nusach leginkább Ravitz, Neeman, és Rivlin gyűjtésén/lejegyzésén alapul, akik a mai Ukrajna, és Litvánia területén, és "környékén", valamint az onnan elszármazó zsidóság gyakorlata, ennek köszönhetően az izraeli kántori és tanári tevékenysége során Ravitz Izraelben is ezt az irányzatot erősítette, és tanítványai - a főként Litvish alapokon megerősődő "Yeshivish" és modern orthodox zsidóság zenei formálódásával karöltve - az amerikai kontinensen is széles körben elterjedté tették.  

Ravitz tanítványai között illő megemlíteni Cantor Joseph Malovany-t, aki jelenleg a Fifth Avenue Synagogue (New York) kántora, és az új generáció képzése elkötelezett híve a Yeshiva University professzoraként. 


Kántori tevékenységem során kiemelten fontosnak tartom a közösség "interaktív" szerepét az imákban. Véleményem szerint az elmúlt száz évben jelentős változáson ment át a vallásos zsidóság zenei igénye. Az ősi dallamvilág, a nusach mellett továbbra is megmaradt az érdeklődés a kántorkompozíciók és az improvizációk iránt, de egyre jelentősebb igény van a közösség zenei részvételére is, közös énekek formájában. A közösségi éneklés szabályozásának alapja viszont továbbra is az ősi dallamvilággal rokon dallamok, hangnemében megegyező, könnyen énekelhető és megjegyezhető dalok csoportja lehet; és a nusachnak továbbra is elsőrangúan érvényesülnie kell.

A formálódó Európai Kántorszövetség alapító és bizottsági tagjaként fontosnak tartom a kontinensen tevékenykedő kántorok rendszeres tapasztalatcseréjét, a jelentős távolságok miatt keresem ennek online csatornákon történő lehetőségét is.