Célkitűzések
 

Bemutatkozás

Tanulmányok

Kántori tevékenység

Példaképek és kántorok

Elérhetőség - Kapcsolat

Ajánlott linkek

Hangfelvételek és Segédanyagok előimádkozást tanulóknak és kántoroknak

 A korábban dicső múlttal kiemelkedő hitközségek mára komoly nehézségekkel kűzdenek. Egyre kevesebb városban tekinthetjük - klasszikus értelemben - hitközségi létnek a zsidóságot. Véleményem szerint a legnehezebb feladatunk Magyarországon is abban rejlik jelenleg, hogy megtaláljuk azt a középutat, amelyben a hagyományörző identitás erősítése mellett mindenki magáénak érezheti majd a mindennapi zsidó életet.

Sokkal nagyobb felelősséggel tartoznak egymás iránt a közösségek tagjai is. Jobban kell figyelnünk egymásra, a napi kapcsolattartásra - legtöbbször már csak néhány család között, tudjunk egymásról, és számíthassunk egymásra az élet minden kérdésében. Ezáltal válik értékessé a közös ünnepek ereje is (egy közösségi széder-este, és esetleg a többi estéken mindig más családnál jönni össze, ünnepelni; közös készülődés Elul és Tishri hónapokban; sátorépítés, Chanukka és Purim ünneplések, és Shavuos-i díszités; stb... De közösségi készülődés egymást segítése jelenhet meg a családi és egyéni ünnepek, életút események során is). 

Sajnos mára sokan nem tudják egy-egy ünnep lehetőségét, de a megfelelő alkalmakra nyitottak lennének; a több évtizeden át gyűrűződő szociológiai és demográfiai problémák nem adtak mindenkinek egyformán lehetőséget, hogy átélje a zsidóság igazi értékeit.

Korosztályunknak szerintem ez kell, hogy a legfontosabb kihívása és küldetése legyen. Közelebb kell hoznunk a zsinagóga igazi hangulatát, az imák világát; és érthetővé, átélhetővé tenni az ünnepek, a szombatok légkörét.

 

(A Komáromi Hitközségi Hiradó 2008. szeptemberi számában megjelent bemutatkozó cikk alapján)